Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Tomáš Drucker nechcel komentovať Lukáša Machalu, ktorý pochyboval o tom, či je Zem guľatá. „Nenachádzam kúsok racionálneho dôvodu, prečo by som mal diskutovať o tom, či je Zem guľatá,“ povedal minister školstva. Aj podľa neho v televíznych diskusiách môžu dostávať priestor aj ľudia s odlišnými názormi, pokiaľ nepopierajú základné práva a ľudské slobody.

Putinovi peniaze nedôjdu, je presvedčený ruský ekonóm Vladislav Inozemcev. V rozhovore opisuje, ako dlho bude Putin schopný financovať vojnu, kde sú slabiny ruskej ekonomiky a prečo je dôležitejšie poskytovať pomoc ukrajinskému frontu než sa snažiť oslabiť ruskú ekonomiku.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu povedal, že tento rok na Ukrajine dobyli už 547 kilometrov štvorcových. Tvrdí tiež, že ukrajinské jednotky ustupujú po celej dĺžke frontu.

Odlišný prístup centrálnych bánk v USA a eurozóne by mohol spôsobiť euru problémy, varoval ekonóm Daniel Lacalle. Ak začne ECB v júni znižovať úroky a americký Fed nie, euro sa zrejme oslabí a predraží to dovoz do eurozóny.

Robert Fico sa zúčastní júnovej mierovej konferencie vo Švajčiarsku, ktorú Rusko odmieta. Oznámil to štátny tajomník rezortu zahraničia Marek Eštok, ktorý prijal pozvanie. Ukrajina podľa neho potrebuje nepretržitú podporu a pomoc medzinárodného spoločenstva, preto vyzdvihol usporiadanie konferencie.

NATO aj EÚ odsúdili ruské kyberútoky na Česko a Nemecko. Zodpovedná je skupina APT28 napojená na rozviedku GRU, ktorá v minulosti cielila aj na inštitúcie a firmy v ďalších členských krajinách, vrátane Slovenska.

Putin plánuje 15. a 16. mája navštíviť Čínu, kde sa stretne so Si Ťin-pchingom, píše Bloomberg. Pôjde o jeho prvú cestu v novom funkčnom období, do ktorého bol zvolený v marci.

Protimonopolný úrad schválil rakúskej sieti OMV prebratie 26 čerpacích staníc Benzinolu. Ďalšiu pumpu Benzinolu v Krásne nad Kysucou však bude musieť predať, v tomto kysuckom meste podľa úradu konkurencia nie je dostatočná.

Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu Angela Nikolajeva, ktorý na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu a mobilizácii zapálil sídlo odvodovej komisie alebo nakreslil prečiarknuté písmená Z na vlajky na hroboch vojakov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil za „priamu eskaláciu napätia“ slová šéfa britskej diplomacie Davida Camerona, že Londýnu neprekáža, ak Ukrajina použije britské zbrane na ruskom území.

Výrobcovia olivového oleja čelia jednému z najzložitejších období v histórii, uviedla fima Deoleo, ktorá je najväčším producentom. Na vine je zmena klímy, prudký rast cien, vysoké úroky aj inflácia.

Futbalový Slovan Bratislava rozviazal zmluvu s Gersonom Rodriguesom, ktorý v zime prišiel na ročné hosťovanie s opciou z Dinama Kyjev. Za klub nehral, odkedy sa nevrátil načas zo zrazu luxemburskej reprezentácie, počas ktorého ho miestny súd uznal za vinného z domáceho násilia a z ďalších násilných činov.

Nemecko si pre kyberútoky predvolalo ruského veľvyslanca. Ministerstvo vnútra oznámilo, že útoky viedli nielen proti vládnej strane SPD, ale aj proti firmám v oblasti logistiky, zbrojenia, letectva a výpočtovej techniky.

Panama zažíva už tretí najsuchší rok za sebou v 150-ročnej histórii meraní. Podľa vedcov je dôvodom prevažne meteorologický fenomén El Niño. Nedostatok zrážok má vplyv aj na medzinárodný obchod, pretože málo vody v Panamskom prieplave obmedzuje dopravu. Je vybudovaný tak, že potrebuje sladkú vodu.

Ústavný súd sa zastal muža, ktorý vrátil autobazáru auto po prvej jazde vzhľadom na jeho katastrofálny stav. Zálohu vo výške 500 eur mu bazár nevrátil, v zmysle zmluvy ju považoval za zmluvnú pokutu. Okres aj kraj žalobu o vrátenie zálohy zamietli.

Slovensko je pripravené diskutovať o celoeurópskych mobilných operátoroch. Únia zvažuje radikálnu reformu telekomunikačného trhu, ktorá by umožnila operátorom narásť, zvýšiť marže a viac investovať do infraštruktúry. (euractiv)

Európska komisia predlžuje výnimku pre štátnu pomoc v sektoroch poľnohospodárstva a rybolovu do konca tohto roka. Krok nasleduje po mesiacoch protestov farmárov z dôvodu zníženia príjmov a obáv z ukrajinského dovozu.

Zuzana Čaputová prevzala do úschovy svojej kancelárie vysoké české štátne vyznamenanie, ktoré vlani udelil Petr Pavel Milanovi Rastislavovi Štefánikovi in memoriam. Ocenenie prezidentke odovzdal jeho prasynovec Peter Kaňka. Slávnostnú akciu usporiadali pri príležitosti 105. výročia smrti Štefánika.

Prezidentka Čaputová prijala prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku. Foto - tasr

Péter Magyar sa za pár týždňov stal z neznámeho exmanžela bývalej ministerky novou hviezdou maďarskej opozície. Napunk navštívil jeho mítingy, ktoré lákajú veľké počty ľudí aj vo vidieckych baštách Orbánovho Fideszu.

Péter Magyar. Foto - András Á. Cséfalvay

Čína vypustila do vesmíru sondu Čchang-e 6, ktorá sa ako vôbec prvá pokúsi získať vzorky z odvrátenej strany Mesiaca a prepraviť ich na Zem.

Hiking basecamp: Cez víkend sa vyberte na atraktívnu Martalúzku neďaleko Kráľovej hole, najvyšší vrchol Pienin alebo na Vápeč v sviežich jarných farbách. Deti môžete vziať do malokarpatského Plaveckého krasu a na bicykli prejsť severnú časť Ponitria.

Vylievaním použitého oleja do drezu si môžete upchať potrubie. „Aj pár kvapiek oleja môže znečistiť stovky litrov vody,“ vysvetľuje Zuzana Balková z OLO. (čierna labuť)

Dostať sa do Anglicka je od brexitu ťažšie, nevýhodou Česka je koruna, Nemecko a Rakúsko majú okrem eura aj vysoké platy. Denník E zostavil prehľad podmienok a pravidiel, ktorým sa musia prispôsobiť Slováci v štyroch najvyhľadávanejších krajinách.

V Petržalke sa po výhražných mailoch na školách situácia vracia do normálu a vyučovanie pokračuje. V Starom Meste však učitelia vyzývajú rodičov, aby si deti prišli vyzdvihnúť. Priestory škôl medzitým prehľadáva polícia.

Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zabila sabotéra ukrajinskej vojenskej rozviedky, ktorý prišiel cez Litvu do Ruska páchať „teroristické útoky“ na vojenské a energetické zariadenia v Moskovskej a Leningradskej oblasti.

Nezamestnanosť v eurozóne v marci opäť zostala na 6,5 %, v celej EÚ sa znížila na šesť percent z 6,1 % v predchádzajúcich mesiacoch. Dvojciferný podiel ľudí bez práce mali Grécko a Španielsko. Na Slovensku klesol na 5,4 %. (eurostat)

Rusko predpokladá, že do roku 2030 sa zbaví závislosti od dovozu lítia a ďalších vzácnych nerastov. Lítium sa používa napríklad v jadrovej energetike či v batériách do elektromobilov, v Rusku sa zatiaľ neťaží.

Izraelská vláda oznámila úmrtie ďalšieho z rukojemníkov, ktorých Hamas zadržiava v Pásme Gazy. Telo Drora Ora sa ešte stále nachádza v Gaze. Pri útoku zo 7. októbra Hamas zavraždil aj jeho manželku, ich dve deti militanti prepustili v novembri. (tasr, times of israel)

Svetové ceny potravín v apríli pokračovali v raste, ďalej sa zdražovalo mäso a mierne aj rastlinné oleje či obilniny. Zlacnel cukor a mliečne výrobky.

Londýnu neprekáža, ak Ukrajina použije britské zbrane na ruskom území, povedal minister zahraničia David Cameron. Je podľa neho na rozhodnutí Kyjiva, či tak urobí.

Maďarsko zvýši výdavky na obranu, ak vojna na Ukrajine bude pokračovať aj na budúci rok, povedal maďarský premiér Viktor Orbán. Vlani Maďarsko vydalo na obranu vyše 2,4 percenta, teda viac ako dve percentá stanovené dohodou štátov NATO.

Viaceré chovateľské zväzy sa postavili za ministra Richarda Takáča, ktorého rezort mešká s priamymi platbami. Tvrdia, že všetko je spôsobené stavom, v akom terajšie vedenie našlo agrorezort. Komplikované vyplácanie však je aj dôsledkom kauzy Dobytkár.

Polícia pripravila kampaň s názvom „Buď na bicykli cyklista, nie egoista“. Tvrdí, že reaguje na prípad „surovej“ nehody, keď cyklista nedávno narazil na pešej zóne v Trnave do dievčaťa. Len vlani zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. „Bohužiaľ, mnoho z cyklistov sa správa tak, ako keby boli na ceste iba oni,“ tvrdí polícia.

Polícia pri protiizraelských protestoch na amerických univerzitách zatkla za dva týždne vyše dvetisíc ľudí. Na viacerých školách sa študenti s vedením dokázali dohodnúť na svojej hlavnej požiadavke, ktorou je ukončenie spolupráce s firmami napojenými na Izrael.

Irán prepustil posádku lode plaviacej sa pod portugalskou vlajkou, ktorú zadržal 13. apríla v Ománskom zálive. Samotné pravidlo spájané s Izraelom má naďalej pod kontrolou.

Minister školstva Tomáš Drucker zatvorí okrem reedukačného centra v Bystričanoch aj to v Trstíne. Mladiství by mali byť z centier presunutí už do konca júna do iných zariadení.

Slovensko je jednoznačne na maďarskej ceste, hovorí Pavol Szalai z Reportérov bez hraníc. Podľa neho nás od nej brzdí ekonomická udržateľnosť online médií, čo je obrovský rozdiel oproti Maďarsku. Druhým faktorom je veľmi silná občianska spoločnosť a tretím menej monolitná politická moc. (euractiv)

Turistika či beh osamote môžu priniesť slobodu aj dobrodružstvo, vybrali sme základné rady, čo robiť, aby boli bezpečné. Na športových sociálnych sieťach si nastavte súkromnú zónu, ak slúchadlá, tak otvorené. Zoberte si viac jedla aj vody, sledujte počasie a nepreceňujte sa.

Inflácia v Turecku stúpla šiesty mesiac v rade a dosiahla takmer 70 %. Prudký rast cien je považovaný za jednu z hlavných príčin porážky vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja v marcových komunálnych voľbách.

Kultúrne centrum Pink Whale v Bratislave pripravilo víkendový hudobný program na oslavu svojich druhých narodenín. Vystúpia napríklad skupiny Fara či Neue Welt.

Za Kanadu bude na MS v Česku hrať aj útočník Adam Fantilli, trojka minuloročného draftu NHL. 19-ročný center v uplynulej sezóne odohral za Columbus 49 zápasov, v ktorých získal 27 bodov (12+15).

Zamestnanci Národného parku Slovenský kras verejne poďakovali odvolanému riaditeľovi Milanovi Olekšákovi. „Slovenský kras roky zaostával v rozvoji a najmä v službách návštevníkom. Týmto neľahkým obdobím zmien previedol správu ako riaditeľ Milan Olekšák a my dnes môžeme vidieť, že to bola úspešná cesta.“

Polícia preveruje bombovú vyhrážku vo viacerých školách v Bratislave. Ide o viac ako 26 škôl, z ktorých deti evakuovali pred budovy alebo do blízkych materských škôl.

Dnešný Svetový deň slobody tlače pripomína aj zverejnený teaser z filmu Vlny. Táto dráma vychádza zo skutočných príbehov novinárov Československého rozhlasu, ktorí sa po príchode ruských vojsk v auguste 1968 nebáli postaviť na stranu slobody, pravdy a demokracie. Film príde do kín 1. augusta.

Sony Pictures a fond Apollo Global Management chcú prevziať mediálnu skupinu Paramount Global, ponúkajú 26 miliárd dolárov. Jej súčasťou je televízne štúdio Paramount Pictures, televízna sieť CBS či streamovacia služba Paramount+.

Benzín a nafta na slovenských čerpacích staniciach výraznejšie zlacneli. Minulý týždeň si Natural 95 odpísal z priemernej ceny 3,5 eurocentu a nafta necelé tri centy. Stále sú však drahšie než pred rokom.

Reedukačné centrum v Bystričanoch, kde sa úradníci dlhšie prizerali porušovaniu práv detí, skončí. Minister školstva Tomáš Drucker ho plánuje zavrieť k 30. júnu. O svojom zámere informoval poslancov školského výboru.

Ruskí vojaci vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostila americké jednotky. Tento krok prišiel po rozhodnutí nigerskej junty, ktorá americkým vojakom prikázala odísť z krajiny.

Svetový newsfilter: Gruzínci nechcú prísť o budúcnosť v Európe, čaká sa na reakciu Ruska. Protesty proti zákonu o zahraničných agentoch už v mnohom pripomínajú ukrajinský Euromajdan spred desiatich rokov. Zákon kritizuje aj EÚ a gruzínska vláda si ním môže uškodiť, pretože členstvo v Únii má v spoločnosti 80-percentnú podporu.

Pesnička dňa: Martine a Jánovi. Cez víkend bude v Gregorovciach koncert k výročiu neuskutočnenej svadby Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka, súčasťou večera je diskusia s ich rodičmi. Zahrajú Korben Dallas a Katka Koščová, vstup je voľný.