Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Tomáš Tatar verí, že v bránke Nemecka nastúpi najväčšia hviezda tímu Philipp Grubauer. Obaja boli spoluhráčmi v Seattli Kraken. „Bola by to taká malá rivalita,“ hovorí kapitán Slovenska, podľa ktorého si jeho tím môže od Nemcov zobrať zodpovednosť a pracovitosť.

Množstvo mladých ľudí by chcelo mať aj dve-tri deti, ale nemajú ich, pretože im podmienky v krajine nevyhovujú, vraví demograf a prognostik Boris Vaňo. „Sem spadajú financie, bývanie, možnosti zlaďovania práce a rodiny, dostupnosť predškolských zariadení, pružný pracovný čas a tak ďalej.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú odvolávajú v parlamente už takmer štyri hodiny. Dolinková zatiaľ nevystúpila a na svoju obhajobu nič nepovedala, hoci v sále sedí.

Zuzana Dolinková nedostatočne komunikuje, povedal poslanec SaS Tomáš Szalay počas odvolávania ministerky. „Je to skôr internetová, instagramová komunikácia,“ povedal s tým, že ani poslanci na výbore pre zdravotníctvo nemajú úplne jasno, čo sa na ministerstve zdravotníctva deje.

Parlament ani dnes nehlasoval o Fonde na podporu umenia, kritizovaný návrh SNS však zrejme získa aj podporu Hlasu. „Likvidujeme funkčnú inštitúciu, a to len preto, že niekto ju chce politicky ovládnuť, konkrétne SNS,“ hovorí Zora Jaurová (PS).

Trupy lietadiel Boeing pravidelne opúšťali výrobu s vážnymi nedostatkami, tvrdí bývalý inšpektor kvality. Santiago Paredes pracoval vo firme Spirit AeroSystems, čo je najväčší firemný dodávateľ Boeingu, a tvrdí, že kusy pripravené na expedíciu mali často až 200 chýb.

Gazprom rozpredáva nehnuteľnosti v Moskve, odôvodňuje to sťahovaním do Petrohradu. Firmu k tomuto kroku prinútila podľa médií skôr potreba peňazí, pretože Gazprom za minulý rok vykázal po prvý raz po vyše 20 rokoch stratu. (rzeczpospolita)

O vyhrážkach, aké v utorok zažilo vyše 1 500 slovenských škôl, by sme nemali hovoriť ako o senzácii, tvrdí psychologička Eva Klimová. Častou chybou je podľa nej aj podsúvanie politických názorov deťom o tom, ako to v tejto krajine nefunguje. „Rovnako vážne je nerešpektovanie pocitov detí a zľahčovanie udalosti,“ vysvetľuje.

Volodymyr Zelenskyj odvolal z funkcie šéfa štátneho bezpečnostného úradu, ktorý má na starosti ochranu najdôležitejších činiteľov v krajine. Prepustenie Serhija Ruďu súvisí s odhalením skupiny ruských agentov, ktorí údajne plánovali atentát na Zelenského.

Martin Pospíšil by mal nastúpiť v zápase Slovensko – Nemecko na MS v hokeji 2024. Po tréningu to potvrdil asistent trénera Peter Frühauf, sám hráč sa vyjadril, že by rád nastúpil. Miroslav Šatan však opakovane vyzýva na opatrnosť a váži slová.

Sieť predajní Terno a Kraj sa po dlhých rokoch strát dostala prvýkrát do zisku, zarobila zhruba 380-tisíc eur. Metro po 3,5-miliónovom medziročnom zhoršení hospodárskeho výsledku naopak padlo do straty 1,8 milióna eur.

Čína postaví v Maďarsku nový železničný obchvat pre nákladnú dopravu aj železničnú rýchlotrať z letiska do centra Budapešti, oznámil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po rokovaní maďarskej vlády s čínskym prezidentom.

Aby mladý hokejista ako Juraj Slafkovský takto prevzal vedenie rozhovoru, to sa mi ešte nestalo, spomína reportérka Darina Vymětalíková. V rozhovore hovorí, ako v Česku vnímajú tím Slovenska či trénera Ramsayho a čo ju prekvapuje na ošiali okolo Slafkovského.

Juraj Slafkovský sa víta s fanúšikmi počas hokejovej exhibície All Star legiend v Tipsport aréne v Banskej Bystrici 30. apríla 2023. Foto - TASR/Ján Krošlák

Čína je jedným z pilierov nového svetového poriadku, vyhlásil Viktor Orbán po stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Orbán dodal, že Maďarsko podporuje čínsky mierový plán pre Ukrajinu. Obaja politici dali najavo, že ich krajiny prehĺbia spoluprácu.

Počas jazdy na kajaku v Rakúsku zomrel 54-ročný Čech. Nešťastie sa stalo blízko obce Weissenbach am Attersee. Muž počas zjazdu na nebezpečnom mieste vypadol z kajaku a nemohol sa dostať z divokej vody.

Šimkovičová, Machala a Michelko majú pocit, že sú majiteľmi kultúry, píše v Newsfiltri Tomáš Gális. „Pri nástupe štvrtej vlády Roberta Fica ešte nebolo úplne jasné, že sa jednou z jej hlavných tém stane kultúra. Ale trojčlenná akčná skupina to dokázala. K problematike pritiahla toľko pozornosti, ako sa to naposledy podarilo ministrovi Ivanovi Hudecovi.“

Mohli sme urobiť omnoho viac, ak by ste za 12 rokov nerozkradli zdravotníctvo, odkázal poslanec KDH Peter Stachura ministrovi Richardovi Rašimu. Ten viac ako hodinu obhajoval ministerku Zuzanu Dolinkovú počas pokusu opozície ju odvolať.

Americký prezident Joe Biden stratil trpezlivosť a zastavil dodávku bômb pre Izrael. Urobil tak pre obavy, že Izrael napriek varovaniam spustí veľkú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Richard Raši (Hlas) viac ako hodinu obhajoval ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú, ktorú sa snaží odvolať opozícia. Kritizoval bývalú vládu aj osobne útočil na niektorých predkladateľov návrhu na odvolanie.

Majú čmeliaky, zebričky či raky nejakú formu vedomia? Je to možné, uvádza nová deklarácia. Táto téma sa spája s viacerými (etickými) dilemami: ak sa nejaká forma vedomia prizná aj hmyzu, čo to bude znamenať napríklad pre hubenie škodcov na poliach?

USA rozšírili zoznam čínskych firiem, ktoré majú obmedzený prístup k pokročilým americkým technológiám. Pribudli desiatky ďalších spoločností, niektoré sa podľa Bieleho domu podieľali na špionážnych aktivitách proti Spojeným štátom.

Ceny ropy rastú zhruba o pol percenta, severomorský Brent sa blíži k 84 dolárom za barel. USA v pravidelnej štatistike oznámili väčšie zníženie zásob, než čakali analytici, okrem toho rastie dovoz do Číny.

V nedeľu v Bratislave kapacitne posilnia viaceré linky MHD. Dôvodom je koncert v areáli Incheba, na ktorom vystúpia Jean-Michel Jarre a Brian May.

Peter Sagan obsadil v druhej etape pretekov Okolo Maďarska 39. miesto. Novým lídrom podujatia sa stal Saganov spolujazdec zo slovenského tímu Pierre Baguette, Čech Martin Voltr.

V Nitre objavili archeológovia 3 600 rokov starý hrob. Našli ho v okolí bývalého obchodného domu Prior, pravdepodobne bol súčasťou rozľahlého pohrebiska. Výskum je súčasťou projektu rekonštrukcie a rozšírenia pešej zóny.

3600 rokov starý hrob v centre Nitry. Foto - Mesto Nitra

Ukrajinskí poslanci schválili vyššie pokuty pre mužov, ktorí sa vyhýbajú mobilizácii. Krajina, ktorá už vyše dva roky odoláva ruskej agresii, má problémy s nedostatkom vojakov. Zákon ešte musí podpísať prezident Volodymyr Zelenskyj.

Muž z Nórska dostal v Londýne doživotný trest, sebe aj platiacim záujemcom mrzačil genitálie. Operácie vysielal naživo cez internet. Priznal sa k piatim prípadom úmyselného ublíženia, prepustiť ho môžu najskôr po 22 rokoch vo väzení.

Nikaragua vzala koncesiu hongkonskej firme HKND, ktorá mala stavať prieplav medzi Atlantikom a Tichým oceánom. Vodná trasa za 50 miliárd dolárov mala konkurovať Panamskému prieplavu, za desať rokov však práce nepokročili.

Slovenská futbalová reprezentácia odohrá oficiálny zápas v Košiciach po 26 rokoch. Slováci nastúpia v Lige národov 8. septembra v Košickej futbalovej aréne proti Azerbajdžanu. Predtým 5. septembra odohrajú v Tallinne zápas s Estónskom.

Ukrajinci zverejnili nočné video, na ktorom sa stretli bojové vozidlo pechoty Bradley s ruským tankom T-80. V priamom súboji s ruským tankom by na papieri mal Bradley prehrať, no už predtým ukázal, že ho dokáže zneškodniť. To sa stalo aj teraz.

Najmenej osem ľudí prišlo o život pri výbuchu továrne na zábavnú pyrotechniku v indickom štáte Tamilnádu. Ďalší utrpeli popáleniny. Ohňostroje sú v najľudnatejšej krajine sveta veľmi obľúbené, no v miestnych továrňach sa opakovane stávajú nešťastia.

Podcast Toto vystrihneme: Havaj sa stane prvým americkým štátom, ktorý bude mať svoje oficiálne štátne gesto. Bude to “shaka”, čo je vraj “gesto šťastia”, ktoré používajú surferi. O tom, či by malo slovenské gesto vyzerať ako vztýčený dvojkríž a prečo je na Orave tak málo surferov, diskutujú autori humoristického podcastu.

SNS chce ovládnuť dotácie pre kultúru a Hlas mu v tom už zrejme nezabráni. O zákone k Fondu na podporu umenia sa ešte nehlasovalo, z vyjadrení viacerých poslancov Hlasu je však zrejmé, že Dankovej strane ustúpia a zákon podporia, lebo „nebudú chcieť vyrábať koaličný konflikt.“

Poslanec KDH Peter Stachura kritizoval ministerku Zuzanu Dolinkovú za to, ako chaoticky presadzuje zákony, čo je aj dôvod, prečo chce opozícia ministerku odvolať. Ako príklad uviedol zmeny v detských pohotovostiach.

Hokejový klub Toronto Maple Leafs z NHL ukončil spoluprácu s trénerom Sheldonom Keefom. Toronto pod jeho vedením v piatich sezónach ani raz nesplnilo cieľ hrať finále Stanleyho pohára.

Zisk najväčšej štátnej zbrojovky Konštrukta – Defence sa vlani prepadol zo 14 miliónov eur na štvrť milióna.  Je za tým aj meškanie dodávky húfnic Zuzana pre Ukrajinu, ktoré opozícia spája s vládnou podporou konkurenčného projektu z Česka.

Opýtali sme sa odborníkov otázky, ktoré po utorkových hrozbách bombami zaujímajú rodičov aj učiteľov. Čo má robiť škola pri nahlásení bomby? Je evakuácia vždy dobrý nápad? Ako dieťaťu vysvetliť, čo sa stalo? A máme sa báť chodiť do školy?

Poslanci otvorili mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovovej (Hlas). Celkovo sa prezentovalo 117 poslancov. Otvoreniu schôdze pomohli koaliční poslanci zo Smeru, SNS aj Hlasu.

Parlament bude rokovať o odvolaní ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (SNS) v piatok od 9.00 h. Poslanci budú rokovať aj po 16.00 h. Hlasovať o tom, či ostane Šimkovičová vo funkcii, budú v utorok o 11.00 h.

TikTok vyhlásil, že bude označovať obsah vytvorený umelou inteligenciou, ktorý používatelia na platformu nahrajú. Aktuálne čínska sociálna sieť informuje o použití AI, ak obsah vznikol pomocou jej nástrojov.

Nová vyhláška neukončila škriepky majiteľov bytov, kto na koho dopláca a kto komu kradne teplo. Časť vlastníkov je s faktúrou za kúrenie spokojná, keďže budú platiť menej. Tí, čo platia viac, vyhlášku kritizujú, že nič nerieši a podporuje plytvanie teplom. Podľa odborníka legislatíva prináša spravodlivé riešenie pre väčšinu.

Shooty: Naozajstné bezpečnostné hrozby

Šimečka musí robiť niečo dobre, ak Smeru stojí za také hlúpe útoky, píše Roman Pataj v komentári. „Pri čoraz zjavnejšom odpore proti všetkému západnému okrem západných peňazí tak dokážu u Fica urobiť dôvod na posmešky aj z toho, k čomu sa ešte nedávno upierala nádej spoločnosti.“

Aj o tom, či si môže ministerka kultúry predvolať riaditeľa divadla, keď sa jej nepáči, že ju v predstavení kritizujú, bude 14. mája diskusia N Kultúre nerozkážete. Hosťami v bratislavskom Kácečku budú o 19.00 h herečky Eva Pavlíková, Petra Polnišová a režisér Peter Bebjak. Moderuje Monika Tódová a lístky sú ešte v predaji.

Steve Albini okrem Nirvany nahral vyše 600 ďalších albumov, miloval originalitu a rád provokoval, píše Peter Bálik o hudobníkovi, ktorý zomrel vo veku 61 rokov. „Ak ste hľadali ten správny punkový sound, Albini bol ten pravý producent pre vás. Americký zvukový inžinier vedel zachytiť túto hudbu vo svojej čírej podstate.“

Ukrajinské rozhodnutie pustiť na front väzňov zrejme nebude mať taký význam ako v prípade Ruska. Ukrajinci totiž na rozdiel od Rusov nechcú dostať von najhorších zločincov. Podľa ukrajinského politika spĺňa kritériá nového zákona 15- až 20-tisíc väzňov. Keďže podmienkou bude dobrovoľnosť, reálne naverbujú menej.

Vláda odmietla opozičný návrh na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (SNS). O návrhu má parlament rokovať v piatok ráno.

Somálsko prekvapivo požiadalo o ukončenie politickej misie OSN, ktorá mu viac ako 10 rokov poskytovala poradenstvo pri mierovom usporiadaní, bezpečnostných reformách a budovaní demokracie. Krajina o koniec misie požiadala listom Bezpečnostnú radu OSN. (reuters)

Poľská centrálna banka siedmy raz za sebou ponechala základný úrok na 5,75 %, rozhodnutie sa očakávalo. Banka sa obáva, že inflácia sa môže tento rok opäť zvýšiť aj napriek doteraz vlažnému hospodárskemu oživeniu.

Poľská pohraničná stráž zadržala na východe krajiny ruského vojaka, ktorý ilegálne prekročil hranicu s Bieloruskom. Podľa poľských médií ide o dezertéra, ktorý prišiel z bojov na Ukrajine. Ruský veľvyslanec žiada úrady o ďalšie informácie.