Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Víkend bez politiky (Tipy na čítanie):

Odborník na strelné zbrane Ľudovít Miklánek odhaduje, že na Slovensku je viac nelegálnych zbraní ako legálnych. „Predpokladá sa, že v amnestiách sa ich odovzdalo len jedno či dve percentá. Do druhej svetovej vojny sa zbrane dali nakupovať voľne, nebol potrebný zbrojný preukaz, boli normálne inzeráty v novinách na pištole, revolvery, pušky.“

Zúfalo potrebujeme konsenzus, vraví politický analytik a komentátor Marián Leško. „Je to mimoriadna situácia, ale nemôžeme všetko zvaľovať len na politikov, záleží aj na nás.“

Keď bol Pavol Regenda smutný, pretože v Anaheime nehrával, Craig Ramsay mu zavolal. „Chcem, aby vedeli, že mi na nich záleží – ako na ľuďoch a nielen ako na hokejistoch. Milujem týchto chlapcov a chcem im pomôcť,“ hovorí v rozhovore tréner slovenskej reprezentácie.

Letisko v Mníchove prerušilo prevádzku pre protest klimatických aktivistov, ktorí ráno vnikli na pojazdovú dráhu a prilepili sa k nej. (welt)

V gruzínskom Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny, zúčastnil sa ho aj premiér Irakli Kobachidze. Jeho vláda chcela v marci zákonom obmedzovať práva LGBT+ ľudí; napätie a veľké protesty v krajine zvýšilo aj prijatie zákona o zahraničných agentoch.

300 slov z MS: České problémy sa podobali slovenským, teraz sú vo štvrťfinále a čakajú, ako sa rozhodne David Pastrňák. Česi doplácali na slabší úvod, na pokoj v zakončení, kritike čelili aj opory a prvá formácia. Zápas s Rakúskom priniesol zlepšenie a správu o novej posile.

Dnes sa koná Noc múzeí a galérií. Viac ako 130 múzeí a galérií po celom Slovensku pripravilo špeciálny program a mnohé budú otvorené do neskorého večera.

Ranných 5 minút: Fico podstúpil ďalšiu operáciu | K zmierovaniu je zatiaľ ďaleko, Kaliňák chce riešiť aj novinárov | Kto je šéf štátnej ochranky

Počet obetí búrok v texaskom Houstone stúpol na sedem. Oblasť zasiahli prudké dažde a vietor s rýchlosťou až 160 kilometrov za hodinu. Státisíce domácností a firiem ostali bez elektriny. (tasr, cnn)

Hokejisti Floridy Panthers postúpili do finále Východnej konferencie NHL. Na ľade Bostonu Bruins zvíťazili 2:1 a celú sériu vyhrali 4:2 na zápasy. Ich súperom bude New York Rangers.

Na piatkový severokórejský test odpalu taktickej balistickej strely osobne dohliadal aj Kim Čong-un. Informovala o tom štátna agentúra KCNA, podľa ktorej vodca tiež sľúbil posilnenie jadrovú silu krajiny.

Izrael pri leteckom útoku na utečenecký tábor v Džaníne na Západnom brehu zabil palestínskeho radikála. Jeho totožnosť potvrdila aj organizácia Palestínsky islamský džihád, ku ktorej muž patril.

Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že Západ sa bojí porážky Ruska, a on to považuje za absurdné. V rozhovore pre agentúru AFP ďalej západné krajiny kritizoval za to, že Ukrajine zakázali dodané zbrane používať pri útokoch na ruské územie.

Počasie na dnes: Oblačno až zamračené, ráno ojedinele hmla. Na viacerých miestach dážď, prehánky alebo búrky. Denná teplota 16 až 24 stupňov. (shmú)

Očakávané udalosti:

  • sledujeme zdravotný stav premiéra Fica po atentáte
  • súd rozhodne o väzbe útočníka Juraja C.
  • koná sa Noc múzeí a galérií
  • na Ukrajine začína platiť nový mobilizačný zákon
  • MS v hokeji: Slovensko – Francúzsko (20:20)

Craig Berube sa stal v zámorskej NHL novým trénerom Toronta Maple Leafs, keď nahradil Sheldona Keefa, ktorého tím minulý týždeň po piatich sezónach prepustil. Berube naposledy trénoval St. Louis, s ktorým ešte v roku 2019 vyhral Stanleyho pohár. (tsn)

Ukrajina od soboty zruší dočasný zákaz konzulárnych služieb pre mužov vojenského veku v zahraničí, oznámilo ministerstvo zahraničných vecí. Vláda ich predtým dočasne pozastavila pre mužov vo veku 18 až 60 rokov s odôvodnením, že nepomáhajú štátu v boji o prežitie.

Útočník Vladimír Weiss ml. bude pokračovať v Slovane Bratislava aj v ďalšej sezóne. Ešte pred mesiacom po definitíve majstrovského titulu zvažoval koniec kariéry pre zdravotné problémy. (skslovan)

Ak skúšate hlásiť Facebooku nenávistný príspevok, môžete využiť možnosť označiť ho za nezákonný. Vtedy sa zobrazí podrobnejší formulár, ani to však nezaručí, že sociálna sieť príspevok odstráni.

Moderna uspela na Európskom patentovom úrade v spore s firmami Pfizer a BioNTech o výrobu vakcíny proti covidu. Americká spoločnosť už dlhšie tvrdí, že skopírovali jej techniku mRNA, a žiada kompenzáciu.

Futbalisti Neapolu remizovali v 37. kole Serie A na ihrisku Fiorentiny 2:2. Zverenci trénera Francesca Calzonu zostávajú v tabuľke na 9. mieste. Slovenský stredopoliar Stanislav Lobotka odohral za Neapol celý duel. (legaseriea, tasr)

Českí hokejisti vyhrali na MS nad Rakúskom 4:0 a majú istotu štvrťfinále. S 12 bodmi sa dostali na čelo skupiny A pred Kanadu a Švajčiarsko. V skupine B USA zdolali Poľsko 4:1. (n, tasr)

Po dokumente Amy (2015), ktorý získal Oscara, sa nový film Back to Black o Winehousovej zameral na svet speváčky, ktorý kamery a fotoaparáty nemali ako zachytiť. Podľa režisérky Sam Taylorovej-Johnsonovej nebola beznádejná feťáčka, ako ju vykreslil britský bulvár, ale žena so svojimi snami a túžbami.

Americký akciový index Dow Jones prvýkrát uzavrel nad hranicou 40-tisíc bodov. Investori dnes vyhodnocovali viactýždňový rast, ku ktorému prispeli najmä firemné výsledky a štatistiky. Podporili ich aj očakávania, že centrálna banka Fed zníži v tomto roku úrokové sadzby.

Ak by Slovensko šlo na MS v hokeji s hráčmi z KHL, českí fanúšikovia by sa voči nim zrejme vymedzili, hovorí sociológ športu Vojtěch Ondráček. „Boli by prostriedkom, ako sa fyzicky vymedziť voči Rusku, čo je v bežnom živote ťažké,“ vraví.

Atentát na Roberta Fica po šiestich rokoch od vraždy Jána Kuciaka opäť ukázal, aká krehká je demokracia, píše Monika Tódová. „Nie je v poriadku, že žurnalistika a politika sú na Slovensku život ohrozujúce povolania. A potom ešte byť LGBT človekom. Tri ohavné vraždy alebo pokus o ňu sú smutnou definíciou jednej malej republiky.“

Slovensko je v skupine štátov, ktoré sa nepripojili k výzve na väčšiu ochranu LGBT+ ľudí pred násilím a nenávisťou. Text deklarácie navrhlo belgické predsedníctvo EÚ, vyzýva aj, aby boli práva komunity prioritou európskej agendy.

Turkish Airlines obnovujú pravidelné lety do Kábulu. Linka nebola v prevádzke od roku 2021, keď sa americké jednotky narýchlo stiahli z Afganistanu a letisko ostalo zdevastované. Ako prvá obnovila lety spoločnosť flydubai v roku 2023.

Po silných búrkach môžu v niektorých častiach Houstonu trvať výpadky elektriny aj týždne. Bezprostredne postihli takmer milión domácností a podnikov. Stromy, trosky a rozbité sklo zasypali ulice mesta, došlo aj k rabovaniu a hlásia štyri obete.

Po niekoľkohodinovom silnom daždi postihli veľké časti nemeckého Sárska záplavy, v Saarbrückene hlásia veľké škody. Podľa úradov ide o situáciu, aká nastáva raz za 20 až 50 rokov. Na niektorých miestach spadlo viac ako 100 litrov zrážok na meter štvorcový za necelých 24 hodín.

V irackom Kurdistane zadržali blízkeho spolupracovníka bývalého vodcu Islamského štátu abú Bakra Baghdádího, ktorý prišiel o život v roku 2019. Sukrát Chalíl bol známy ako jeho dôverník. Po piatich rokoch v Turecku sa teraz vrátil do Kurdistanu s falošným pasom.

Vidím problém v hľadaní vinníkov inde ako v samotnej osobe atentátnika, hovorí Andrea Chlebcová Hečková z katedry žurnalistiky v Nitre. „Za útok je zodpovedný vždy samotný útočník. Určite zaň nie sú zodpovedné médiá, opozícia alebo koalícia. Bičovanie emócií môže viesť iba k ďalším obetiam a ohrozeniu demokracie.“

Českú hokejovú reprezentáciu posilní na domácich MS útočník Caroliny Hurricanes Martin Nečas. Carolina v noci vypadla v 2. kole play-off NHL a Nečas sa po dohode s klubom rozhodol okamžite pripojiť k národnému tímu. (ceskyhokej)

Muž, ktorý napadol manžela Nancy Pelosiovej kladivom, pôjde do väzenia na 30 rokov. V roku 2022 vtrhol David DePape do domu vtedajšej predsedníčky snemovne reprezentantov, keď podľa všetkého uveril konšpiračným teóriám o tom, že je súčasťou sprisahania, a chcel si od nej vynútiť priznanie.

Craig Ramsay opisuje, ako sa zmenil Juraj Slafkovský, ktorého spoznal ako 16-ročného a dnes je 20-ročným hráčom NHL. „Stále má ten nákazlivý široký úsmev, ale keď nedá gól, býva smutný. Hráme iným štýlom ako Montreal, potrebujem, aby robil aj iné veci,“ hovorí v rozhovore.

Pápež zaslal prezidentke list, v ktorom vyjadruje blízkosť a solidaritu po útoku na Roberta Fica. „Odsudzujem tento zbabelý násilný čin a uisťujem Vás o mojich modlitbách k Pánovi za skoré uzdravenie a zotavenie pána premiéra,“ uviedol.

Atentát na Roberta Fica využil Viktor Orbán vo svojej kampani pred eurovoľbami. Maďarské provládne médiá začali útočníka okamžite označovať ako ľavicového, progresívneho a ultraliberálneho – hoci sa „ľavicovosť“ Juraja C. z Levíc rozšírila pravdepodobne pre chybu Google prekladača, ktorý slovné spojenie levický básnik prekladal ako ľavicový básnik.

Trh s kancelárskymi priestormi v Bratislave v úvode roka mierne ožil, rástlo priemerné nájomné aj obsadenosť, ukazuje Graf dňa z údajov spoločnosti CBRE. Hoci veľké nadnárodné firmy už nebudú potrebovať toľko priestoru ako pred covidom, ceny pomôže udržať slabá ponuka úplne nových kancelárií.

Ruská ekonomika zrýchlila štvrťročný rast na 5,4 % zo 4,9 % v posledných troch mesiacoch minulého roka. Dôvodom sú vojenské výdavky a priaznivý vývoj cien ropy.

RTVS v reakcii na atentát zmenila dramaturgiu diskusných relácií. Hosťami O 5 minút 12 nebudú politici a Mareka Makaru nahradí ekonomický moderátor Marek Gudiak, informuje portál O médiách. Markíza oznámila, že v nedeľu do Na telo príde minister Matúš Šutaj Eštok. Koalícia predtým televíziu bojkotovala.

Tomáš Taraba ani po výzve Petra Pellegriniho neprestal so zneužívaním atentátu na huckanie svojich priaznivcov proti opozícii či médiám. Na sociálnych sieťach pribúdajú napriek upozorneniam polície komentáre plné nenávisti, vyhrážok a prísľubov odplaty.

Rusi zastihli Ukrajincov pri Charkive nepripravených a zisky dosiahli aj vďaka technologickým vymoženostiam. Po prvýkrát od začiatku invázie dokázali úplne vyradiť zariadenia Starlink. Sústavným bombardovaním navyše Ukrajincom nedovolili, aby si vybudovali dostatočné opevnenie.

Atentát nič nemení na povinnosti médií klásť nepríjemné otázky, píše Matúš Kostolný. „Záväzok upokojovať situáciu neznamená, že médiá už nebudú kritizovať vládu.“

Futbalisti Petržalky budú v baráži bojovať o účasť v najvyššej súťaži, v poslednom kole prvej ligy zdolali Žilinu „B“ 5:1. Tatran Prešov po prehre 0:2 v Humennom definitívne prišiel o šancu postúpiť. Konečnú prvú priečku a postup malo už pred posledným kolom isté Komárno.

Mám vážne pochybnosti o etike zverejnenia videa atentátnika z policajnej stanice, povedal Václav Štětka z Loughborough University. „To video má neznámy pôvod, nevieme, aký je jeho kontext a na aký účel má slúžiť. Verejný záujem tam nevidím žiadny. Naopak, je tu riziko, že sa jeho zverejnením médiá stávajú nástrojom v niečej hre,“ tvrdí odborník na médiá.

Ruské navádzané bomby zabili v Charkive najmenej dvoch ľudí, 13 ďalších utrelo zranenia. Pri raketovom útoku blízko Odesy zahynul jeden človek, osem je zranených.

Hokejisti Nemecka zvíťazili nad Kazachstanom 8:2 v B-skupine na MS. Nemci zaznamenali tretie víťazstvo na šampionáte a s deviatimi bodmi poskočili v tabuľke na 2. miesto o bod pred Slovákov. V súbežne hranom zápase A-skupiny Dánsko porazilo Veľkú Britániu 4:3. (tasr)

Futbalový repezentant Juraj Kucka bude hrať za Slovan Bratislava aj v nasledujúcej sezóne. V závere sezóny sa dostáva zo zranenia, ktoré utrpel v derby v Trnave, na štart nového ročníka by mal byť pripravený.

Konšpiračné teórie o atentáte na Roberta Fica šíria aj viacerí vplyvní ruskí propagandisti. „Je naozaj prekvapujúce, že po prvý raz po desaťročiach došlo v Európe k pokusu o atentát na premiéra, ktorý zastával rozumný postoj k Rusku?“ napísal bývalý prezident Dmitrij Medvedev.