Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Šéfka nemeckej diplomacie v Kyjive vyzvala na ďalšie dodávky protivzdušnej obrany pre Ukrajinu. Annalena Baerbocková uviedla, že situácia na Ukrajine sa prudko zhoršila kvôli ruským útokom na civilnú infraštruktúru a ofenzíve v Charkivskej oblasti.

Štáty EÚ definitívne potvrdili nové pravidlá pre fungovanie umelej inteligencie. Akt o umelej inteligencii je podľa expertov prvým svojho druhu na svete a mohol by ovplyvniť podobné normy aj v krajinách mimo Únie.

Ultratrailová bežkyňa Lenka Poláčková vystúpila na Mount Everest ako prvá Slovenka bez pomocného kyslíka. Stalo sa tak iba deväť dní po tom, čo na Mount Everest ako vôbec prvá Slovenka vystúpila horolezkyňa Lucia Janičová. Tá dosiahla štít z nepálskej strany južnou trasou, ale s podporou kyslíka.

Vo veku 87 rokov zomrel americký finančník Ivan Boesky, odsúdený za nekalé obchodné praktiky na burze. V polovici 80. rokov išlo o škandalózne odhalenie, Boesky po priznaní zaplatil vtedy rekordnú pokutu 100 miliónov dolárov.

V parlamente aktuálne zasadá poslanecké grémium, na ktorom sa poslanecké kluby dohadujú, ako budú pokračovať v rokovaní. Poslancov čaká rokovanie o uznesení k atentátu, ktoré navrhuje Smer, pokračovať má aj rozprava k rušeniu RTVS.

Detva predáva rozostavaný okresný úrad, minimálna cena je takmer milión eur. Budovu začali stavať v 90. rokoch, keď sa za vlády Vladimíra Mečiara mesto stalo okresným. Nedokončili ju a ministerstvo vnútra ju nakoniec darovalo samospráve.

Nedokončený okresný úrad v Detve, fotka z roku 2022. Foto - TASR

Vo veku 85 rokov zomrel Karl-Heinz Schnellinger, bývalý futbalový reprezentant Nemeckej spolkovej republiky. Preslávil sa semifinálovým gólom proti Taliansku na MS 1970 v Mexiku, ktorým si Nemci vynútili predĺženie a zvíťazili 4:3.

Verejnoprávna RTVS prišla o vysielacie práva na MS v hokeji, no vysiela štúdio k zápasom. „Napriek tomu, že je zrejmé, že ide o núdzový formát, po obsahovej stránke je zaujímavým obohatením,“ píšu Jana Sedláková a Michal Šášky.

Robert Kaliňák hovorí, že si snahu o zmierenie po atentáte netreba pliesť so slepotou. Vicepremiér na tlačovke tvrdí, že aj v prípade vraždy novnára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prejavil Smer snahu o zmierenie, čo sa nepodarilo.

BMW, Volkswagen a Jaguar Land Rover používali zakázané súčiastky z Číny, uvádza správa amerického kongresu. Vyrobil ich dodávateľ JWD, ktorý je na zozname firiem zakázaných pre väzby na nútenú prácu.

Počet ľudí bez práce bol na Slovensku v apríli najnižší, odkedy sa tieto dáta sledujú, upozorňujú analytici NBS. Odvolávajú sa na sezónne očistené údaje. Počet zamestnaných cudzincov prekročil 105-tisíc.

Po Slovenskej advokátskej komore sa pre novelu Trestného zákona obrátila na Ústavný súd aj skupina viac ako stovky advokátov, koncipientov a akademikov. V stanovisku uvádzajú ďalšie argumenty, prečo by mali ústavní sudcovia označiť kontroverznú novelu za protiústavnú.

Politici Smeru na tlačovke hovoria, že chcú zmierenie, ale pripomínajú, že nezabudnú na príčiny atentátu, z ktorých vinia niektoré médiá a opozíciu. Erik Kaliňák sa pýta, na základe čoho sa pacifista rozhodol zobrať do ruky zbraň a išiel zabiť premiéra.

Trať pri Novej Bani zrekonštruuje pre železnice Strabag, ŽSR s ním podpísali zmluvu za 37 miliónov eur bez DPH. Úsekom prechádzajú rýchliky z Bratislavy do Banskej Bystrice, práce sa zrejme začnú v treťom kvartáli a potrvajú takmer rok.

Ľuboš Blaha na tlačovke Smeru vyhlásil, že chcú po atentáte vyslať „signál zmierenia“, čo pretavili do uznesenia, ktoré dnes navrhnú schváliť parlamentu. V návrhu, ktorý je zverejnený na webe Národnej rady, je okrem iného výzva všetkým stranám, médiám a mimovládkam, „aby rešpektovali výsledky volieb a nešírili nenávisť voči vláde“.

Hovoriť, že konzumáciou laktobacilov sa zbavíme depresií, je len reklamná skratka, vraví mikrobiologička Monika Cahová. „Črevné baktérie môžu ovplyvňovať naše rozpoloženie, ale určite to nefunguje tak, že si zobneme probiotiká a je po depresii. Sérotonín, ktorý vznikne v čreve, neovplyvní našu náladu tým, že by sa dostal do mozgu.“

Ruská vláda nariadila Gazpromu, aby za minulý rok nevyplácal dividendy. Vlani vykázal prvú celoročnú stratu od roku 1999. Hospodárenie negatívne ovplyvnil prudký pokles predaja plynu do Európy v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Cez provizórne mólo sa do Gazy zatiaľ dostalo 569 ton humanitárnej pomoci, uviedla americká armáda. Pomocou móla, ktoré bolo dokončené minulý týždeň, prišla pomoc z EÚ, USA, Británie či SAE. Nie všetka pomoc sa však dostala do skladov.

Slováci, ktorí nestihnú kúpiť letenky na leto do júna, neskôr zaplatia za rovnaké lety v priemere o 20 % viac,“ hovorí Patrik Vas z Pelikan.sk. Najobľúbenejší vyhľadávač leteniek reaguje výpredajom na leto od 29 eur spiatočne. (inzercia)

Pesnička dňa: Shit Talkin 500. Raper Gleb cez víkend zverejnil singel s videoklipom. Je to ochutnávka z nového albumu Dlhá cesta domov, ktorý práve vyšiel.

Odvetvia s vysokým podielom umelej inteligencie vykazujú takmer päťkrát rýchlejší rast produktivity pracovníkov než tie, ktoré ju nevyužívajú, tvrdia poradcovia z PwC. Podľa nich to zvyšuje nádej, že umelá inteligencia podporí širšiu ekonomiku.

V hokejovom klube HK Dukla Ingema Michalovce budú pokračovať siedmi útočníci z minulej sezóny. S tímom zostávajú Michal Kabáč, Matúš Paločko, Marek Valach, Samuel Solenský, Filip Vašaš, Adam Varga a Róbert Fedor.

Reportéri Washington Postu opísali, ako sa žije v okázalom sídle Donalda Trumpa Mar-a-Lago. V menu sa podáva šalát pána prezidenta, chodia sem béčkové celebrity a sám Trump robieva dídžeja. Svojim hosťom rád púšťa Eltona Johna a Beach Boys.

Charkiv v noci znova čelil ruským útokom, zranenia utrpelo 7 osôb. V Zaporižskej aj Chersonskej oblasti hlásia po ruskom ostreľovaní po jednej obeti. Ukrajina uviedla, že počas noci zneškodnila 28 z 29 ruských dronov.

Aj Masaryk vravel, že bez Beneša by sme republiku nemali, dnes je však druhý československý prezident často kritizovaný. Koncom mája uplynie 140 rokov od jeho narodenia, vysvetľujeme, v čom je jeho kritika oprávnená a ako doplatil na krutosť dejín.

Ruské úrady chcú na okupovaných ukrajinských územiach zhabať viac ako 13-tisíc bytov a domov, ktoré sú podľa nich bez vlastníka. Ich skutočnými majiteľmi sú však často ľudia, ktorí z domovov museli utiecť kvôli ruskej vojne proti Ukrajine.

Turistický poplatok za vstup do Benátok je neúspech, tvrdí člen mestskej rady Giovanni Andrea Martini. Upozornil, že opatrenie neznížilo prílev turistov do mesta a že návštevnosť je v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi ešte vyššia.

Španielsko uviedlo, že do konca júna poskytne Ukrajine ďalšiu dodávku tankov Leopard 2 a strely do systémov Patriot. Španielsko vlani poslalo 10 Leopardov a v marci avizovalo ďalších 19 do konca tohto roka. (kyiv independent, tasr)

V tento deň roku 1927 Charles Lindbergh zavŕšil svoj legendárny prelet z New Yorku do Paríža. Išlo o prvý prelet Atlantiku bez zastavenia. Trval 33 a pol hodiny, americký pilot počas neho prekonal 5 800 kilometrov.

Veril som, že brankár Tomáš Fučík nám bude vedieť viac pomôcť, vravel slovenský tréner Róbert Kaláber po vypadnutí hokejistov Poľska. Fučík po zápase so Slovenskom skolaboval, odviezla ho sanitka do nemocnice a musel oddychovať.

Ranných 5 minút: SNS chce zatlačiť na satirickú stránku Zomri | Koalícia pokračuje vo svojich plánoch | Ukrajinci možno použili úplne novú verziu rakiet

300 slov z MS: Poliaci sú radi, ak môžu hrať so Slovenskom. Opúšťajú elitu, no ďakovala im plná hala. „Rozhodla skúsenosť a herná kvalita súpera. My nemáme individuálnu kvalitu,“ hodnotil tréner Róbert Kaláber vypadnutie Poľska z elitnej kategórie.

Hokejisti Edmontonu Oilers postúpili do finále Západnej konferencie NHL. V rozhodujúcom siedmom zápase zvíťazili na ľade Vancouveru Canucks 3:2 a sériu vyhrali 4:3 na zápasy. Edmonton sa stretne s Dallasom.

Predpoveď počasia: Najvyššia teplota 21 až 26, na Zemplíne až do 28 stupňov. Polooblačno až oblačno, postupne na mnohých miestach prehánky alebo dážď, najmä v západnej polovici. Od podvečera platia výstrahy pred búrkami. (shmú)

Pri Neapole zaznamenali najsilnejšie zemetrasenie za posledných 40 rokov. Malo silu 4,4 stupňa, nehlásia žiadne obete ani väčšie škody. Epicentrom bola sopka Flegrejské polia, otrasy bolo cítiť nielen v jej okolí, ale aj v Neapole a tamojšom prístave.

Joe Biden získal za apríl na predvolebnú kampaň 51 miliónov dolárov, zatiaľ čo jeho súper Donald Trump 76 miliónov. Úradujúci americký prezident vybral v uplynulom mesiaci od darcov výrazne menej peňazí ako v marci. Voľby budú v novembri.

Rusko podľa USA vypustilo do vesmíru družicu, ktorá by mohla byť súčasťou umiestňovania zbraní vo vesmíre. Bezpečnostná rada OSN včera neprijala návrh rezolúcie od Ruska, ktorý žiadal zákaz rozmiestňovania či používania zbraní vo vesmíre.

Holandsko oznámilo, že čoskoro odovzdá Ukrajine ďalšie obrnené vozidlá YPR vybavené diaľkovým ovládaním zbraní, ktoré umožňujú posádke ovládať zbrane zvnútra. Doteraz Holandsko dodalo či prisľúbilo Kyjivu 207 týchto vozidiel. (ukrajinska pravda)

Ukrajina zasiahla pri raketovom útoku ruský sklad paliva v Dovžansku v okupovanej časti Luhanskej oblasti, uviedli Ruskom dosadené úrady. Videá na sociálnych sieťach ukazujú aj horiace viacposchodové ruské kasárne. (ukrajinska pravda, tasr)

USA neplánujú vyslať na Ukrajinu svojich vojenských inštruktorov. Vyslaní by mohli byť až v prípade skončenia vojny, vyhlásil náčelník štábu vzdušných síl USA Charles Brown. USA mali až do začiatku ruskej invázie na Ukrajine 150 vojenských inštruktorov.

Ekonomický newsfilter: Vláda rozbehla najväčšiu zdravotnícku investíciu z plánu obnovy. V šesťmiliardovom pláne nastal po dlhom období zlých správ veľký posun vpred, objednali rozsiahlu prestavbu banskobystrickej nemocnice.

Atentát na Roberta Fica – súhrn posledných udalostí:

  • Koalícia sa po atentáte nezastaví, jej lídri sa dohodli, že pôjdu naďalej „v tempe, ktoré nastavil Fico“.
  • „Je jedným z vyslovených želaní Roberta Fica, že nemôžeme zastať,“ povedal po koaličnej rade Kaliňák.
  • Parlament tak dnes znova začne rokovať o zrušení RTVS, koalícia chce schváliť aj uznesenie k atentátu.
  • V ňom je okrem iného výzva všetkým stranám, médiám a mimovládkam, „aby nešírili nenávisť voči vláde“.
  • Politici SNS premýšľajú nad spôsobmi, akým by umlčali satirickú stránku Zomri v jej súčasnej podobe.
  • Fico po Kuciakovi a novinári po atentáte na Fica – šéfredaktor Matúš Kostolný píše, v čom je rozdiel.

Praktický rýchly prehľad včerajšieho diania nájdete každé ráno okolo 07.00 v newslettri Ranných 5 minút.

Na pondelkovom rokovaní koaličnej rady boli za Smer Kaliňák, Gašpar a Blanár, za Hlas Pellegrini, Žiga a Šutaj Eštok a za SNS Danko, Taraba a Huliak. Koláž - N; foto - Smer

Očakávané udalosti:

  • znovu rokuje parlament, aj o zrušení RTVS
  • ešte predtým bude mať Smer tlačovku (9.30)
  • potom zasadne poslanecké grémium (10.00)
  • koalícia chce schváliť uznesenie k atentátu
  • udelia ocenenie Vedec/Vedkyňa roka (14.00)
  • hokejisti hrajú na MS so Švédskom (20.20)
  • očakáva sa let vesmírnej lode Starliner (22.43)

Na festivale Cannes si čestnú Zlatú palmu za prínos kinematografii prevzalo japonské štúdio Ghibli známe animovanými filmami ako Cesta do fantázie, Totoro či Princezná Mononoke. Cena pre štúdio je výnimočná, doteraz ju vždy dostali iba fyzické osoby.

Hokejisti Poľska vypadli z elitnej kategórie MS. Rozhodla o tom ich prehra s Kazachstanom 1:3, po ktorej obsadia v skupine B posledné 8. miesto. V zápase skupiny A vyhralo Fínsko nad Dánskom 3:1.

Ako sa stavali pyramídy v Gíze? Objavili stratené rameno Nílu, ktoré slúžilo na prepravu kamenných blokov. Rameno meralo 64 kilometrov a koryto bolo široké 200 až 700 metrov. „Každá pyramída sa stavala trochu inak: nemožno zovšeobecniť, že sa 500 rokov používal jeden a ten istý technologický postup,“ vraví egyptológ.

Nórsko má ako jedna z mála krajín zákon postavený tak, že človek smie kempovať kdekoľvek, kde to nie je zakázané. „To však neznamená, že je v poriadku zaparkovať niekomu v strede poľa s obilím. Musíme brať ohľad na rastliny, zvieratá a aj ľudí,“ vraví Slovenka Lenka Antalová, ktorá si tam spolu s priateľom založila firmu na prenájom campervanov.

Poľské bezpečnostné zložky nedávno zadržali 9 ľudí, ktorých podozrievajú zo zapojenia do sabotáží v Poľsku na pokyn ruských tajných služieb. Uviedol to premiér Donald Tusk. Ide podľa neho o občanov Poľska, Bieloruska alebo Ukrajiny.

Extrémista Daniel Bombic zverejnil fotku údajného admina stránky Zomri, ako vedie dieťa do škôlky. Pridal aj ďalšie údaje k tomu, kde sa vraj pohybuje. V Bombicových videách pravidelne účinkovali politici koalície, hoci už v minulosti zverejňoval adresy a ďalšie osobné údaje jemu nepohodlných ľudí. Zaťahovaniu detí do tejto šikany sa však doteraz vyhýbal.

Polícia sa chce sústrediť na nenávisť na internete. Konečne, píše v Newsfiltri Monika Tódová. „Zo skúseností médií môžeme povedať, že doteraz polícia a prokuratúra k takémuto správaniu pristupovala vlažne. Nielen posledný polrok, ale aj roky predtým.“